Muži A – Turnaj ve Zruči nad Sázavou (1. místo)

Jako již tradičně i letos jsme vyrazili na turnaj do Zruče nad Sázavou. Nevyráželi jsme v nikterak hojném počtu, ale dá se říct, že až na dva, tři hráče jsme vyrazili s jádrem našeho týmu, které by mělo být oporou i v ligové sezóně. Turnaje jsme se zúčastnili ještě v první části přípravy (nabírání fyzičky), a tak se nedala očekávat nějaká reklama na světovou házenou, přesto to byla první příležitost zahrát si před novým ligovým ročníkem.

Vzhledem k 75. výročí od založení házené ve Zruči byl turnaj pojat o něco slavnostněji (oproti zvyklostem byl součástí programu například i turnaj žen), což se bohužel negativně podepsalo na úrovni soupeřů. Standardních 8 až 10 týmů rozdělených do dvou skupin nahradila pouze jedna skupina s pěti, respektive čtyřmi týmy (protože jeden z přihlášených účastníků ani nedorazil). Čekali nás tedy 3 zápasy ve skupině jejich průběh byl následující:

TJ Loko České Budějovice – Jiskra Zruč nad Sázavou 20:10 (11:5)

Do utkání jsme vstoupili poměrně dobře a soupeř si nevěděl rady s naší dobře fungující obranou. Zruč nastoupila ve složení, v němž standardně hraje mistrovská utkání, navíc motivována touhou po úspěchu na domácím turnaji při oslavách 75. výročí. Tím cennější je fakt, že jsme po celý zápas diktovali tempo hry a s výjimkou několika technických chyb a neproměněných šancí jsme neměli se soupeřem problém. Výsledný rozdíl ve skóre a předvedená hra v tomto utkání je pro mě osobně největším příslibem do nové sezóny.

TJ Loko České Budějovice – Brno Bohunice 19:12 (9:5)

Vstup do utkání byl trochu vlažnější a náš tým jakoby hrál na půl plynu. Chyběly rychlé přechody do protiútoku a trochu nám dělala problémy kombinační házená se spoustou křížení, nabíhání do pivota apod. (taková ta klasická hra našeho béčka). Soupeř navíc v útoku hrál velmi zkušeně a dokázal tam být třeba i dvě minuty bez signalizace pro pasivní hru. To nám velmi znesnadňovalo navýšit výrazněji rozdíl ve skóre. Do konce poločasu se nám však podařilo soupeři odskočit na rozdíl 4 gólů a náskok si až do konce zápasu pohlídat. Hráči soupeře byli starších ročníků a tak jsme zvítězili díky našemu lepšímu fyzickému fondu a opět poměrně neprostupné obraně.

TJ Loko České Budějovice – Lovosice B 25:18 (12:7)

Diametrálně odlišný soupeř oproti předchozímu utkání. Zřejmě ještě dorostenci (možná čerstvě muži) doplněni o cca dva starší hráče. Soupeř hrál kombinační házenou se snahou o zakončení z větší vzdálenosti. Naše chyby v útoku byly trestány góly z rychlých protiútoků. Soupeře jsme ale nenechali snad ani jednou za celý zápas jít do vedení a naopak my jsme své vedení poměrně pravidelně navyšovali. Ke konci zápasu (cca 13 minut před koncem) přišla ztráta koncentrace a my jsme začali vymýšlet kráviny, které většinou končili ztrátou balónu. Soupeře jsme tak neporazili větším rozdílem.

Bilance zní 3 zápasy => 3 výhry => skóre 64:40 => 1. místo

Závěrem bych rád dodal, že jsem byl v celku spokojen s předvedenou hrou zejména v úsecích, které zápas rozhodovali. Velkou posilou je ještě nedávno extraligový Radek Mráz, který dává řád naší obraně, v útoku dokáže míč podržet a najít volného spoluhráče (což nám v minulé sezóně celkem chybělo). Ještě by to chtělo přidat pár gólů a bude to bez výhrad. Za pochvalu stojí výkon Šány, u kterého je vidět, že na sobě během vynucené pauzy dost makal a nyní má na to být klíčovým hráčem našeho týmu. Pochválit bych chtěl i Karla Ř., který výborně vyztužil naší obranu a v útoku se téměř bezchybně zhostil role pivota (teď už jen začít chodit na tréninky). Turnaj se povedl i Dvořkovi, který byl nejlepším střelcem našeho tým a až na pár neproměněných šancí hrál velmi dobře, jen tak dál a zase neusnout s nástupem do nového semestru.

Střelci: Dvořák 13, Borovka 10, Jiránek 10, Jirák 8, Mráz Radek 7, Řezáč 6,  Pittner 5, Štěti 3, Mráz Jakub 2