Muži A – první herní test

Naše předsezónní příprava běží druhým týdnem na plné obrátky a tento víkend nás čekal první herní test. Vydali jsme se na kvalitně obsazený turnaj do rakouského Linze.


TJ Jiskra Třeboň – TJ Lokomotiva České Budějovice
26:24 (13:12)

Prvním soupeřem na turnaji nám byla Třeboň. Ta na turnaj sice nedorazila v plném počtu, ale kostra týmu na nadcházející sezónu (zřejmě) přítomna byla. Nejednalo se tedy o žádné jednoduché utkání na rozkoukání.

Do zápasu jsme vstoupili docela dobře a to zejména, co se týče obranných činností a za velkého přispění dobře chytajícího Matyáše. V útoku to taková sláva nebyla. Často jsme dělali technické chyby a nebyli jsme příliš úspěšní v zakončení. Nebylo se ale čemu divit. Bylo to první pořádné setkání s míčem při hře a navíc se do týmu zapracovávají nově příchozí mladíci, takže se lecjaká chyba dá s klidným svědomím odpustit. Důležité bylo, že přestože souhra nebyla ideální, makalo se na 100 % a celý první poločas to bylo +/- 1 gól v náš prospěch nebo neprospěch.

Začátek druhého poločasu byl v podstatě pokračováním poločasu prvního. Horší to bylo od nějaké 10 minuty druhého dějství, kdy nám začaly trochu docházet síly a Třeboň se ujala otěží zápasu. Třeboň nás přehrávala svým rychlý pohybem a přehledem v útoku a my jsme nestíhali bránit dobře hrající soupeřovy spojky. Bránu Třeboně navíc střežil spolehlivě chytající Kuba Jareš a ten často likvidoval naše střelecké pokusy i z těch nejvyloženějších šancí. Přestali jsme běhat do rychlých protiútoků a tím jsme dali Třeboni příležitost pohlídat si své vedení. Zápas tak skončil zaslouženou výhrou Třeboně 26:24.

SG HC LINZ AG / Neue Heimat FT – TJ Lokomotiva České Budějovice
29:35 (17:20)

Druhým soupeřem na turnaji nám byla rezerva domácího týmu, který nastupuje v nejvyšší rakouské soutěži. Nastoupil proti nám výborně technicky a atleticky vybavený soupeř, který navíc hrál velmi organizovaně a aktivně. V obraně nám trochu dělal problém rychlý pohyb soupeřových spojek a na začátku zápasu nám chvíli trvalo, než jsme si zvykli na vytaženou a velice aktivní obranu domácích. Po prvních cca 5 rozpačitých minutách jsme však začali na domácí nacházet recept. Přehrávali jsme je rychlým přechodem do protiútoku a v postupném útoku jsme se začali lépe nabízet do volných prostorů. Zápas jsme tak vzali pevně do svých rukou a někdy od poloviny prvního poločasu jsme se ujali vedení. Toto vedení jsme si pohlídali a udrželi až do konce poločasu, který skončil 20:17 v náš prospěch.

Vstup do druhého poločasu nebyl z naší strany úplně optimální. Zase jsme začali dělat technické chyby a neproměňovali jsme jasné šance. Navíc v obraně jsme přestali stíhat dobrý pohyb spojek a některé z našich zákroků byly trestány vyloučeními. Linz tak pomalu snižoval rozdíl ve skóre až to bylo 25:25. V tu chvíli jsme trochu ustálili sestavu na základní šestku, aby hra dostala větší řád a zkušenosti. Bránu navíc v tu chvíli zavřel Šimi, a tak jsme vývoj zápasu zase překlopili na naší stranu. Výsledkem byla přesvědčivá výhra 35:29.

Co dodat závěrem? Na turnaj jsme odcestovali skoro s tím nejsilnějším, co máme aktuálně k dispozici. Při hře jsme dělali spoustu chyb, ať už v obraně nebo v útoku, ale to v této fázi přípravy není nic neobvyklého. Důležitá byla vůle bojovat a chuť vyhrát každý ze zápasů. Navíc je vidět, že nově příchozí hráči z dorostu mají poměrně velkou kvalitu a jsou plnohodnotnou alternativou ke stálicím v našem týmu. Pokud se nám podaří potkávat se v podobném složení častěji na trénincích, můžeme letos pomýšlet na nejvyšší příčky v naší soutěži.